dinsdag 29 oktober 2013

Woest en stormachtig

Oja hoor, ik ben een echte... Laat het me je uitleggen.
Horoscopen zeggen me niets, maar af en toe wordt een mens met de neus op de feiten gedrukt. Op de jaarlijkse vervaldag bijvoorbeeld - die mij overigens niet zoveel zegt, ik ben ergens aan 18 gestopt met tellen. Als mensen me naar m'n leeftijd vragen, moet ik telkens opnieuw beginnen tellen èn ben ik mijn ouders dankbaar voor dat schone, ronde getal. Dat maakt het snel tellen net iets makkelijker, nietwaar?
Ik botste toevallig op een horoscoop en uit nieuwsgierigheid las ik het ding. Boink erop zaten ze, vandaar mijn conclusie... ik ben een echte schorpioen - hoewel dat precies niet de meest aangename mensen zijn. Woest en stormachtig waren nog de 'liefste' woorden uit de rij ;). Maar ik trek het me niet aan. Neh. Om mijn schorpioen-zijn te vieren, zwier ik er een nieuw, volkomen nutteloos patroontje tegenaan. Van een klein zakske, afmetingen 11,5x10. Het patroontje vinden jullie onder het knopje 'Op eigen risico'. Amuseer jullie ermee!

Fedha 00 Fedha 01 Fedha 02 Fedha 03 Fedha 04 Fedha 05 Fedha 06 Fedha 07 Fedha 08 Fedha 09 Fedha 10 Fedha 11a Fedha 12 Fedha 13


[Wat ik al surfende op het net ontmoet, pin ik hier. Welkom om er inspiratie
op te doen of om me te laten weten waar ik jouw versie kan vinden :)]
maandag 28 oktober 2013

Big Draw challenge - week 4

Deze uitdaging blijft goochelen en genieten tegelijk... Deze week had ik geen 'plan', ik keek op vrije momenten naar de dagopdracht en volgde de inspiratie van 't moment.

BD22 typografie
dag 22 - typografie ofte alla Khadetjes: pak eens een teken in plaats van een letter
BD23 nieuw
dag 23 - nieuw ofte alla Khadetjes: nog steeds het teken, maar in een 'nieuwer' jasje (jaartalsgewijs toch)
BD24 zombie
dag 24 - zombie ofte alla Khadetjes: pik het 'kleurgamma' van een zombie en ga daarmee slordig aan de slag
BD25 zonder lijnen
dag 25 - zonder lijnen ofte alla Khadetjes: zet 'wazige' letters, zonder duidelijke lijncontouren
BD26 fantasie vriend
dag 26 - imaginair vriendje ofte alla Khadetjes: vertel het verhaal van Juki
BD27 prehistorisch
dag 27 - prehistorisch ofte alla Khadetjes: ga op zoek naar oude schriften (kopie van een tablet in spijkerschrift)
BD28 niet leuk
dag 28 - iets dat je niet leuk vindt ofte alla Khadetjes: riskeer je eens aan een Romeins kapitaal  Foto's maken bij daglicht helpt, nu alleen nog het nieuwe fototoestel leren kennen - het oude is pertotal. Voor de nieuwsgierige exemplaren onder jullie een foto van het werk van deze week. De uitdaging loopt nog drie dagen, daarna geef ik mezelf wat 'opkuis' en inbindtijd cadeau, het afgewerkte exemplaar volgt iets later!

BD22-28 overzicht

Voor de uitdagingen kan ik niet altijd hyperorigineel zijn, ik moet teren op ouder werk of op dingen die in mijn hand 'zitten' en er makkelijk uitkomen omdat ik ze vaak doe. De foto's zijn helemaal niet representatief voor wat je op een kwartier gedaan krijgt. Aan de meeste dingen zit ik minstens dubbel zo lang - of nog langer...

zaterdag 26 oktober 2013

Over orde en chaos, of over chaos en chaos

Ik liet KCW ten Khadetjeshuize passeren omdat de vork al genoeg gehooid is... Het khadetjeskind kan echter niet in blote billen naar school, dus maakte ik voorbije week toch één jurkje voor dochterlief. De stof haalde ik een hele tijd geleden in huis, sindsdien lag hij klaar op het hoopje 'herfstcollectie'. Althans, daarvan was ik overtuigd. Tot ik aan het jurkje wilde beginnen...
Kijk, wij wonen niet in een paleis, zo groot is het hier niet. En een lap van 3 meter met stofbreedte 150cm is niet zo piepklein hé. En toch was diezelfde lap in datzelfde huis 3 weken ONvindbaar. Maar dan ook echt onvindbaar. Stel je taferelen voor van een gefrustreerde madam Khadetjes, een grinnikende meneer Khadetjes-in-de-zetel en twee olijke khadetjes, alleen maar omdat ondergetekende de stof niet kon vinden. Vorige week had ik er genoeg van en ging ik een nieuwe meter kopen. Ik had dan wel stof om aan het jurkje te beginnen, de frustratie vierde hoogtij en ik moest en zou die stof vinden. Nog eens drie extra uur zoeken later, vond ik de stof mooi gewassen, gestreken en opgeplooid in de stoffenkast - die in dochterliefs kamertje staat, waarvoor ik 't kotje nacht het licht aanstak omdat mijn hoofd geprogrammeerd stond op 'stof vinden'. Om maar iets te zeggen over het niveau van de chaos in mijn hoofd. Ik presenteer jullie dus een chaosjurkje, eentje waar ik slechts gemengd enthousiast over ben...

125 - Plooijurkje 01
Stof: Lily petrol (Dapper) van bij Koekepeertje - Patroon: aangepast basisjurkje
Voor het jurkje vertrok ik van het basisjurkje uit Stof voor durf-het-zelvers. Aan het bovenlijfje voegde ik twee plooitjes toe, om het lijfje wat te breken. Op dezelfde hoogte werd bij het rokdeel ook een plooi toegevoegd, met langs beide zijden nog een extra vriendje. Wat extra zwier is altijd welkom, nietwaar?

 125 - Plooijurkje 02 

Ik hoor de opmerkzame geesten onder jullie al denken, allemaal goed en wel, waarom is ze nu niet tevreden? Laat me beginnen door te zeggen dat ik het jurkje mooi vind, echt wel. Maar het model flatteert mijn khadetje niet. Het begon al bij de maat... als ik een 110-116 uitteken, dan is haar bolle buikje nogal geaccentueerd om het mooi te zeggen - en heeft het kind over een dikke maand opnieuw een vestimentair probleem. Dus in al mijn slimmigheid tekende ik het grotere maatje uit (122-128 terwijl ze confectiemaat 104 heeft), de lengte van het rokdeel paste ik aan. Maar als ze het jurkje draagt, komt het lijfje veel te lang - haja, want daar dacht moeder niet over na - waardoor het niet zo mooi is. Laat ons hopen dat ik mijn lesje nu geleerd heb... Het smalle model uit dit boek is eigenlijk niets voor mijn khadetjesmeid, door haar bolle buikje past het model niet mooi. Ik zal gewoon mijn ogen dicht doen, genieten van de vrolijke capriolen van dochterlief en er niet meer over nadenken ;) - en daardoor niet zien dat de figuurkes van het rokdeel naar rechts kijken en die van het lijfje naar links. Nee, ik zie het niet.

 125 - Plooijurkje 03
Waar ik wel héél content mee ben, is mijn inval van deze week. Ik maakte mijn labels voorlopig zelf. Door het verschijnen van veel moois bij anderen, vroeg ik hier en daar advies en was ik druk bezig een eigen ontwerpje te maken... Toen bedacht ik dat ik met mijn nieuwe speelgoed eigenlijk zelf ook labeltjes kon maken. Daad bij gedachte en vijf minuten later: een geflockt label. Het moet niet altijd chaos en frustratie zijn ;)

dinsdag 22 oktober 2013

Big Draw challenge - week 3

Ik ga niet klagen over tijd te kort en zo. Gewoon eventjes zeggen dat het een kleine ramp was deze week, te denken dat ik iedere dag 15min ging kunnen tekenen. De stand van zaken was gisteren triestig, heel erg triestig. Gelukkig gaat meneer Khadetjes naar school op maandagavond en kon ik mij een aantal uur placeren. Ik kon mijn ding doen, zo'n negen keer 15 min in één ;)

BD15
dag 15 - middernacht ofte alla Khadetjes: neem het eens heel erg letterlijk ;)
BD16
dag 16 - ontwerp cd hoes ofte alla Khadetjes: doe eindelijk uw ding in de stijl van Adolf Bernd ;)
BD17
dag 3 - handen / handeling
BD18
dag 18 - outfit / fashion ofte alla Khadetjes: veeg uw voeten aan de opdracht...
Ik probeerde toch min of meer binnen het thema te blijven en gebruikte een lettertje dat bij mij nu 'in-de-mode'- is
BD19
dag 19 - ongewoon
BD20
dag 20 - no hands / eyes closed
BD21
dag 21 - personage uit een boek ofte alla Khadetjes: sluit af met hetgeen je al heel de week bezig ben (E.A Poe & the Raven)
Bijna alles op 1 avondje maken is uiteraard niet bevorderlijk voor de fotokwaliteit - opnieuw nemen is geen optie want het toestel is precies een keer te veel gevallen... Maar je hebt een idee van wat er uit mijn potlood gekomen is, en dat was de bedoeling. Ik toon jullie slecht stukjes van het werk, maar het begint er goed uit te zien! En als jullie me nu willen excuseren, ik ga nadenken over welk thema ik deze week ga kiezen - dat begint hier alweer goed ;)

zondag 20 oktober 2013

Afwachten...

Het zal je maar overkomen, dat je wereld op 26 weken op z'n kop wordt gezet. Dat zwanger zijn niet langer blij verwachten is, maar een bang afwachten. Tellen en hopen, waarbij iedere dag meer een overwinning is...
Zwanger zijn was ten Khadetjeshuize geen succes, maar zo'n ervaringen zijn ons gespaard gebleven. Als buitenstaander kun je niet veel doen, alleen maar hopen en bidden dat het kindje nog even een buikbewonertje mag blijven. En een dekentje maken, om te verzachten en mee af te wachten.

124 - Dekentje 01
Stof: Elephant Ears (ANG) van bij Stoffen van Leuven - Fleece van de Meky Shop - Formaat dekentje: 150x110
Wie het buikbewonertje zal worden, dat is gelukkig nog een geheim - en laat het zo nog maar even blijven. Het dekentje moet dus 'passen' voor beide mogelijkheden. Ik werd deze zomer verliefd op een prachtige stofje, sloeg het metersgewijs in en haalde het nu boven. Blauwtinten zijn mijn kleuren, maar de (kleuren)zachtheid van het stofje is niet zo mijn ding - geef mij maar felle kleuren - maar voor een baby'tje vind ik dit helemaal prima. De juiste kleur paspel werd gevonden, net zoals een passende fleece. Zachtheid in lieve kleuren...

124 - Dekentje 02

Voor de rest is het een gewoon, simpel dekentje. Het enige wat anders is, zijn de afgeronde hoeken - dat vond ik hier beter passen - én het maakproces. Doorwinterde naaisters kennen onderstaand beest vermoedelijk wel, ik kende het alleen van horens. Het is te zeggen, het lag al een hele tijd in de schuif te liggen. Na mijn vorige worsteling om fleece door te stikken, monteerde ik voor de allereerste keer mijn boventransport. Met de complimenten van het huis, ik ga in de rij van bewonderaars staan en raadt iedereen zo'n ding aan. Het ging voor nieten, wat een plezier om mee te werken!

124 - Dekentje 03

Dit projectje was net wat ik nodig heb. Er zit nogal wat chaos in het hoofd, teveel ideeën die eruit willen, te weinig tijd. Mevrouw Khadetjes slaat tilt ;). Wat moet, lukt niet - dus nu liggen er nog een heel aantal onafgewerkte draken klaar op een stapel net buiten beeld ;). Waar ik zin in heb - dit dekentje, de Big Draw bij momenten - dat lukt. Dus doen we dat maar even...

donderdag 17 oktober 2013

over lievekes...

Gisteren liep ik de hele dag met een serieus onnozel glimlach op mijn snoet. De hele dag. Onnozel van contentement, niet te doen! 't Heeft niets met naaien te maken zunne - de naaimachine kijk lelijk naar mij, ze staat al een HELE week stof te verzamelen. En tegelijk toch wel...

. 

Toen de postbode langskwam, had hij een pakske mee. Daar zeg ik geen nee tegen, supertof! Alleen, ik wist van geen pakske, had ook niets besteld. Hmm. Een afzender stond er ook niet op, en de poststempel maakte me niet veel wijzer...

.

Ik peuterde het voorzichtig open - zo'n schoon enveloppe -, nieuwsgierig naar de inhoud. En toen viel mijn frank... met mijn grote mond had ik ergens op 't wijde web gereageerd dat het bijna mijn verjaardag was, en nu kreeg ik van Patricia toch wel een ongelooflijk schoon cadeau! Het is nog niet zover, maar ik kon niet wachten zunne.

. . .

Naast een ongelooflijk gevoel, zaten er fijne schatten verstopt... Oh, jullie reacties op mijn maaksels & schrijfsels vind ik al geweldig, van die onverwachte post is geweldig-der ;).

dinsdag 15 oktober 2013

Big Draw challenge - week 2

Eerlijk, het is goochelen... Het lukt me niet iedere dag om 15min tekentijd vrij te maken. Wat in mijn hoofd zit, komt er ook niet altijd op een kwartiertje uit. Eigenlijk doe ik mezelf wat aan. Maar tegelijk is het ongelooflijk plezant, om telkens opnieuw me eventjes 'te zetten', een potlood te zoeken en met letters bezig te zijn. Zonder deze uitdaging zou ik daar geen tijd voor vrijmaken.

BD08 stilleven
dag 8 - stilleven
BD09 beweging
dag 9 - beweging
BD10 1lijntekening
dag 10 - 1-lijntekening ofte alla Khadetjes geïnspireerd op Veerle's werk tijdens een stage (fineliner)
BD11 spiegel
dag 11 - spiegel ofte alla Khadetjes 'een diepe zucht'
BD12 spreekwoord
dag 12 - spreekwoord
BD13 ogen
dag 13 - ogen
BD14 geometrisch
dag 14 - geometrisch ofte alla Khadetjes: potlood en aquarel

maandag 14 oktober 2013

Niet gezeverd

Onze kennissenkring doet flink zijn best om het aantal wereldbewoners de hoogte in te jagen... Huize Khadetjes verwelkomde Jules al met een babydekentje, maar voor een extra feestje haalde ik de schitterende tutorial van Pieke Wieke boven. Zeveren doen ze allemaal, nietwaar?

123 - Zeverslab
Stof: uit de restjeskoffer - Patroon: dubbelzijdig zeversjaaltje van Pieke Wieke
Wat hou ik van snelle projectjes met een leuk resultaat - en ze zijn ideaal om die restjeskoffer wat meer ademruimte te geven... En omdat ik er zin in had... nog twee lijvekes met een flocksel. Geen blablabla, niet gezeverd; welkom Jules!

123 - FLocksel