zondag 30 november 2014

Khadetjes doet van dubbel #3

Hoewel de Khadetjes enorme fans zijn van knuffelige toestanden, droeg ik nog niet veel bij tot die uitdijende verzameling... Knuffels genoeg, denk ik dan zo, als ik mijn ronde door het huis doe om al die rondslingerende beesten te verzamelen. Nochthans, het goede gerief om me daarop te storten staat geduldig op me te wachten op de boekenplank.

275-01

In afwachting van wat de dames deze keer uit hun creatieve vingers laten komen, neusde ik nog eens in hun huidige boek - use what you have, zo zeggen ze dat zo schoon - en bleef mijn oog hangen op de knuffelige schattenzakken. Vreemd genoeg kwam ik die nog niet zo vaak tegen in blogland, want ze zijn zo on-ge-loof-lijk schattig!

275-03 275-04 275-02

Zo schattig, dat ik ze prompt naar voren schoof op het te-naaien-verlanglijstje. Het patroont werd overgenomen, en voor de varianten bleef ik braaf bij de uitgewerkte exemplaren van het boek. Een mens hoeft het warm water niet telkens opnieuw uit te vinden, nietwaar?

275-05 275-06 275-08 275-07

Ik maakte een viertal exemplaren met véél plezier. Gezien mijn fobie voor naaien-met-de-hand werd alles tot in het belachelijke toe met de machine vastgezet, werd een vijftigtal keer van draad gewisseld, maar het stoorde me geen enkele seconde. Ik genoot ervan, van het 'zomaar' naaien. Geen kleding die moet passen, gewoon iets voor 't plezier van 't naaien...

275-09 275-10

donderdag 27 november 2014

Khadetjes doet van dubbel #2

272-01

Achterstallige baby-aanschouwingen, daar hoef ik jullie ongetwijfeld niets over te vertellen - tenzij jullie er natuurlijk binnen redelijke termijn in slagen dat te kind gaan zien, wel hier lukt dat niet. Als er al iets handgemaakt wordt, ga ik dus niet voor maatje 62 ;)

272-02
Stof: Bowtie Boy (Rebekah Ginda voor Birch Fabrics) - Patroon: Zo Geknipt 2
Het hemdje was me tijdens het testen goed bevallen, dus ik herhaalde hetzelfde kunstje. Meer nog, de stof was zelfs zo voorzien dat ik twee keer hetzelfde ging maken. Bandwerk ten top. Tussen de regels door las ik echter over een milde vosjesverslaving én toevallig zat er nog een restje vosjes en een bijpassend stofje in de voorraad. De plannen werden omgegooid, twee verschillende hemdjes stonden op de menu.

272-03 272-04

De eerste keer dat je dit hemdje maakt, kan het wat zoeken zijn hoe het nu juist moet - traag en rustig lezen, niet te veel denken en stap voor stap doen wat er staat, het komt goed! - maar oefening baart kunst. Ik volgde braaf de handleiding, gebruikte zelfs flink een uni katoentje en reed slechts één scheve schaats bij het kraagje. Ik hou er wel van als het kraagje in verschillende stofjes is.

273-01
Stof: Fox in Grey (Ed Emberley voor Cloud 9) - Patroon: Zo Geknipt 2
273-02 273-03

Ik maakte het hemdje in maat 74, als ik het me goed herinner zou dat min of meer voorjaar 2015 moeten zijn. En anders kan er makkelijk een truitje over om het lekker warm te hebben. Voor zover ik weet zijn de mannelijke-te-bezoekens nu gecoverd. Tenzij er nog zijn met plannen in die richting... iemand?

dinsdag 25 november 2014

[Letterpiepeloeren] #1

De naaimachine staat wat stiller de laatste tijd - oké, het lijkt misschien niet zo, maar ik loop altijd wat achter met bloggen, vandaar de naaisels die jullie scherm terroriseren ;). Op mijn werktafel moest de naaimachine zijn plekje even delen met die eerste liefde van mij...

L01

Jaren aan een stuk zat ik uren en uren achter mijn bureau, mijn vingers zwart van de inkt - tja, 'proper' ben ik niet. Ik reed een groot stuk van Vlaanderen af om cursussen te volgen met gelijkgestemde zielen. En ik reeg ki-lo-meters letters aaneen... tot mijn enkelbreuk. Het lukte niet meer om te schrijven. De voortdurende pijn zorgde ervoor dat ik me niet kon concentreren op mijn letterwerk. Een naaisel kun je verdelen over honderdduizend hapklare momenten tijd, letters niet. Die vragen liefde, aandacht en een grote dosis concentratie. Dus werd de letterliefde even 'geparkeerd'.

L02 L03

Het bloed kruipt waar het niet kan gaan...
Achter de schermen ben ik druk bezig aan een nieuw boek*, gevuld met letterwerk. De roest uit mijn vingers schrijven, vergroten en versmallen, contrasten opzoeken, bladen vullen, knippen & plakken en opnieuw beginnen. Tot ik klaar ben, laat ik jullie wekelijks meekijken met wat op mijn werktafel ligt. Welkom om te piepeloeren, zoals mijn khadetjes het zo graag zeggen.

L04

*het gaat hier om 1 stuk dat in mijn kast zal belanden, ik heb geen enkele plannen in de richting van boek-schrijven ;)

zaterdag 22 november 2014

Khadetjes doet van dubbel #1

270-01

Normaal kan ik de neiging mijn kinderen in hetzelfde pakje te hijsen goed bedwingen. Deze keer stond 'bovenstukken' bovenaan het verlanglijstje en uit pure luiheid - het patroon in de jongste haar maat lag al klaar van de vorige keer - maakte ik hun allebei dezelfde trui.

270-02
Stof: Helicopter (Vincente) - Patroon: Urban Hoodie van Heidi & Finn

Zoonlief is het patroon eigenlijk al ontgroeid. De vorige versie maakte ik in maatje 4 jaar, nu vertrok ik van de 5 jaar en vergrootte die zelf tot een 6 jaar. Ik liet me nog eens gaan een een tricot in een druk motiefje - voor het echt te kinderlijk wordt - uit de voorraad. Ik voerde beide truien zodat ze in principe omkeerbaar zijn - dat wordt hier echter nooit gedaan, dus eigenlijk snap ik niet waarom ik die moeite blijf doen.

270-03 270-04

De stof... wel. Die dateert nog uit mijn gloriedagen als beginnende naaister - ahum -. Ik was er toen heilig van overtuigd dat als ik stof niet op dat moment én in grote hoeveelheid kocht, ik nooit of te nooit nog een even plezant stofje zou ontdekken. Van deze tricot sloeg ik ongeveer twee meter in vermoed ik. Op het voorwassen na nog nooit iets mee gedaan.

270-05 270-06 270-07

Hoewel ik graag en veel naai, moet ik me altijd over een zekere tricotangst zetten - onzin natuurlijk, maar allé. Geef mij maar lekker stijve katoentjes die niet bougeren bij het knippen. Gelukkig realiseerde ik me op dat moment niet dat dit patroontje ook enkele knoopsgaten in tricot voorschrijft - o ja, knoopsgatenangst. Major. Mijn hersenen draaiden op volle toeren om dat 'probleem' te omzeilen. Tot ik mezelf vermande en er gewoon 4 knoopsgaten in ramde. Of zoiets. Met een stukje stikvlies aan de onderkant is het zelfs kinderspel - schaterlach.

271-01 271-02 271-03

De stof voor dochterlief lag 'nog maar' een jaar op me te wachten. Ik stelde het knippen zolang uit dat het putje zomer ook niet veel nut had een volledig gevoerde trui te maken.  Dus bleef de stof liggen tot nu. Of je nu 1 of twee truien maakt, veel maakt dat niet uit - integendeel, dat tweede exemplaar rolde hier veel vlotter van onder het wagenpark. Ik oefende nog eens op een doorlopende print en warempel, ik denk dat ik de truc doorheb! Het moeilijkste van het hele verhaal was foto's van de twee khadetjes samen te nemen. Zou je niet zeggen dat het de beste vrienden ooit zijn?

271-04
Stof: Deer Friends (Lillestoff) - Patroon: Urban Hoodie van Heidi & Finn

Dossier "de aanpassingen" - Voor de oudste (confectiemaat 122: dit patroontje valt redelijk ruim) werd het patroon een maat vergroot en tekende ik enkele extra centimeters bij in de lengte. Voor het jongste khadetje (confectiemaat 110-116) vertrok ik van een 4 jaar, maar verlengde ik het lijfje van de kaptrui zowel voor- als achteraan met drie centimeter, net als de mouwen. Die zijn nu wat aan de lange kant, maar tegen het einde van de winter zal dat wellicht niet het geval meer zijn.

271-05

woensdag 19 november 2014

Sidder en beef

Er viel een kaartje in de bus.
Roze.
Héél erg roze.
Met een prinses erop.

268-01
Stof: Little Red Riding Hood (Kokka) van bij Sjiekebiele - Patroon: Sac petite fille van La Barakossa
Na een diepe zucht - en een poging de opduikende roze aversie te onderdrukken - herinnerde ik me dit tasje en voor ik me kon bedenken rolde het patroontje uit de printer. De opmerking 'piepklein' in combinatie met een blik op het patroon, deed me het geheel wat vergroten. Verder werd er niets aangepast aan het patroon - maar een volgende keer wordt de flap ongetwijfeld aangepast zodat die wat mooier valt.

268-02
268-03 268-04

In de flap kwam een restje glitterpaspel en gezien de vierjarige ontvanger koos ik wijselijk niet voor een knoop- & knoopsgat maar voor een -glitter- kamsnap. Nog meer van hetzelfde als vulling, wat me een boze blik van dochterlief opleverde - "Ik heb dat echt nooooodig mama" - "Ik ga alleen maar de tas geven -gniffel- en zeggen dat er he-le-maal niets in zit -gniffel-." Ik weet alvast heel duidelijk wat op haar verlanglijstje staat ;)

268-05

zondag 16 november 2014

Getest: Lotta rok van Compagnie-M

Ten Khadetjeshuize werd de kleerkast grondig uitgemest, met een vestimentaire schaarste tot gevolg. Welkom-nieuwe-rokjes-patroon! 

265-01

Compagnie M lanceert haar eerste patroon voor 'grote' madammen, bij de Lotta rok kun je kiezen tussen een patroon van 0-10 jaar of van 12 jaar tot maat 46. Hoewel ik in de verleiding kwam om dochterlief een rokje te maken, maakte ik een exemplaar voor mezelf.

265-02 265-03

Onnodig te zeggen dat ik hou van patronen die snel ineen zitten? Ik maakte het mezelf iets moeilijker door de rok te voorzien van een voering, maar zelfs dat leverde me op één naaiavond een bijna afgewerkte rok af - ik wou per se een blinde zoom, eigen schuld dus ;). Het leverde me ook enkele complimenten op waarvan ik nog niet helemaal overtuigd ben dat ze ook een compliment zijn - mijn grootmoeder 'bestelde' dezelfde rok, voor haar dan. Misschien de volgende keer toch iets langer nadenken over het stofje?

265-04

Persoonlijk heb ik het niet zo op rimpelrokken en mijn figuur. Om de een of andere reden -schaterlach- staat mij dat niet zo goed als de hyperslanke modellen uit de boekskes - iets met kilo's die je er gratis en voor niets bij krijgt op plekken waar je ze liever niet krijgt. Voorbije ervaringen met rimpelen deden me dan ook met wat argwaan aan het patroon starten. Die zorgen bleken overbodig te zijn, het rokdeel is zo getekend dat ik het goed vind meevallen!

265-05

De rok werd hier al enkele keren gedragen, en ik was eigenlijk helemaal vergeten hoe makkelijk dat is, een rok met zakken - handig om de fietssleutel op te bergen die ik anders altijd moet zoeken.
"Hé", zei mijn moeder, "je hebt een tshirt gevonden dat er perfect bij past"
-schaterlach- Voor het tshirt herhaalde ik hetzelfde kunstje. De voorraad herbergde nog een lap boordstof in de perfecte kleur, dus gebruikte ik deze. Omdat deze stof heel wat dikker is dan de vorige tricot, verstevigde ik de naden niet - en heb ik daar ondertussen al spijt van. Hoewel ik hetzelfde patroon gebruikte, valt het tshirt toch helemaal anders dan het vorige.

265-06 265-07 265-08

Dossier "de aanpassingen" - Ik ben wat lang uitgevallen, dus werd het rokdeel halverwege doorgeknipt om wat extra lengte toe te voegen (5cm) - en voegde uiteraard ook wat centimeters toe om een zoom te maken. Dat leverde me uiteindelijk een rok op die tot net boven de knie valt. Ik ben er nog niet uit of ik het zo ga houden of niet, ik vind het model ook wel mooi als het iets korter komt.
Wat het tshirt betreft kortte ik mijn patroon een stuk in totdat het net aan de tailleband van de rok kwam. Omdat deze stof wat meer rekte dan mijn vorige versie, nam ik het ook aan de zijkanten ter hoogte van mijn taille wat in - en naar mijn gevoel had het nog iets meer mogen zijn.

265-09
Stof: Mountains & Valleys White (Michael Miller) van bij Pieke Wieke - Patroon rok: Lotta dress
van Compagnie M - Patroon tshirt: 'Voor appelen en peren' uit Zo Geknipt 2
Tijdens de blogtour is het hét moment om je slag te slaan: met de code Lotta-girls-10 and Lotta-women-teens-10 krijg je 10 procent korting. Gewoon doen, zou ik zo zeggen ;)

donderdag 13 november 2014

Stapelwerk

267-01

Ik herinner het me nog goed, die keer dat ik met mijn laatste spullen de deur van het ouderlijk huis dicht trok... Met dat beeld in het achterhoofd ging ik aan de slag voor twee lieverds die nu zelf een eigen thuis hebben.

267-02

Ik maakte vier kussens, twee volgens het recept van Oon met paspel & rits en twee op de luie-wijvenmanier met een rits achter een dichtgestikte naad. Die laatste twee op een uurtje tijd, ik vertel het jullie niet hoelang ik op die andere twee gezwoegd heb. Echt niet.

267-03

Ik gebruikte stofjes uit de voorraad en brak me het hoofd over hoe de "luie kussens"te combineren. Ik wist dat ik ergens nog grijze stof had liggen die er waarschijnlijk wel mooi zou bij zijn. Een klopjacht later kwam de stof boven water - net zoals een eekhoorn leg ik op verschillende plekjes in huis een voorraadje aan ;) - en bleek dat ik al aan de slag gegaan was met die stof...

267-04

Vorig jaar volgde ik een cursus waarbij we de kans kregen een eigen (letter)ontwerp te zeefdrukken. Met alle cursisten werkten we samen aan een ontwerp dat op stof gedrukt werd. Daar zat ik niet echt om te springen, letters op stof. Ik had er niet onmiddellijk een bestemming voor - en zo'n dingen verdwijnen hier maar al te makkelijk op een gi-gantische verdwijnhoop die alleen maar groter wordt. In plaats van tien drukken, maakte ik er slechts een viertal op een grote lap kaliko. Juist ja, die grijze stof die perfect bleek om te combineren. "Just Smile", niet mis om je eigen thuis mee te vullen, niet?

267-05
Stof van boven naar onder: Lightning Bugs Sage Free Spirit) - New Wave
Olive (Free Spirit)- Oval Elements Blue Lagoon (Art Gallery)