dinsdag 30 december 2014

Voluit

Ik hou er niet van om dingen half te doen, vandaar mijn wens voor het komende jaar.
Doe wat je doet, of waar je zin in hebt, maar doe het voluit. En lééf!

284

zaterdag 27 december 2014

[Not so] Gracefully

Zelf ben ik niet onverdeeld content. Voila, het is eruit. Of laat het me iets genuanceerder zeggen, ik vind dat ik eruit zie alsof ik een jute zak aanheb. Niet zo bijster flatterend, toch?

282-01

De eerste editie van mijn verjaardagsabonnement op La Maison Victor maakte het naaiwenslijstje wat langer. Een aantal dingen, geen haar op mijn hoofd dat eraan dacht die te maken, maar andere patronen kregen onmiddellijk een 'matchend' stofje in mijn hoofd. Zo ook de Grace jurk.

282-02

In het najaar kocht ik een lap wol met als bestemming 'mijzelf' en 'jurk'. In mijn hoofd was het af, en 't zag er goed uit, dus begon ik met volle moed aan het patroontekenen. Voor de eerste keer in mijn naaiend bestaan - schaterlach - nam ik de moeite om mezelf op te meten en constateerde ik dat mijn boezem precies nogal aan de lage kant gelegen is. Hmm, dat vond ik nu niet zo'n fijne gedachte. Wat ineens een antwoord was op alle slechtzittende - gekochte en zelfgemaakte - jurken. Voor de eerste keer verplaatste ik nepen. Oké, ik weet wel dat dat geen wereldschokkend nieuws is, maar voor mij was het een behoorlijke stap, die nepen durven verplaatsen. Mijn ervaring met patronen aanpassen is -ahum- niet zo vreselijk uitgebreid en technisch onderbouwd en loopt bijgevolg niet altijd even goed af.

282-03

Bon, de borsten werden op de juiste plaats gezet en in het passeren knipte ik niet enkel een beleg voor de jurk, maar onmiddellijk een volledige voering. Wie houdt van piekende wol? Ik niet. En ik ben gewoon ook zo'n konijn dat houdt van volledig gevoerde kleding.

282-04

In al mijn naai enthousiasme ga ik nogal vaak voorbij aan een belangrijke stap. Ongelooflijk dat ik diezelfde fout blijf maken trouwens. Bij het kopen van kleding weet ik verdraaid goed wat me 'staat' en wat niet. De niet zo goede keuzes, die haal ik geeneens uit het rek. Maar als het gaat om dingen naaien voor mezelf, dan weet ik het precies niet zo goed meer. Of denk ik eens 'iets anders' te proberen. En dan eindig ik met een patattenzak.

282-05

Het jurkje werd gemaakt tijdens het naaien-met-vriendinnen. Een eerste pasbeurt, dat was het precies niet... Mijn teerbeminde holle rug zorgde ervoor dat het resultaat alles behalve mooi was. De zijnaden werden met meer marge genaaid dan voorzien, in de rug maakte ik twee nepen om het te veel aan stof weg te werken - ondertussen weet ik dat ik dat beter horizontaal oplos, maar allé, ik had het eigenlijk gehad met dit jurkje ;).

282-06

Ik stikte voor de leut - voor het plezier dus - alle naden door met metallic garen, wat een plezant detail is als ik het jurkje draag. Ik gebruikte zoals voorgeschreven een zichtbare rits, maar ik was niet dapper genoeg om die te naaien zoals in het tijdschrift - en eigenlijk vind ik dat niet zo mooi - dus werd het een 'gewone zichtbare rits'. Hoewel ik zelf niet helemaal tevreden ben, kreeg ik al heel wat complimentjes over de jurk die trouwens heerlijk zit. Misschien toch ooit te herhalen in een ander stofje?

282-07

Dossier "de aanpassingen" - Zoals reeds eerder aangehaald, kregen de borstnepen een nieuwe bestemming zo'n drie cm lager. Het lijfje werd verder in totaal zo'n vier centimeter verlengd. Gezien mijn lengte werd het rokdeel met zes centimeter verlengd, wat ervoor zorgt dat het jurkje voor mij comfortabel is qua lengte. Na de eerste pasbeurt werden extra nepen in de rug gelegd om mijn holle-rug-probleem op te lossen en stikte ik de zijnaden op anderhalve in plaats van op de voorziene centimeter naadwaarde.

woensdag 24 december 2014

Glitterkind

281-01

Geen idee wat mij vier jaar geleden deed zeggen "20 december is prima!". Een schoon dag om van het kind in mijn buik af te geraken - het kon me toen niet snel genoeg gaan na een lange miserabele zwangerschap. Vier jaar later vraag ik me af wat me in godsnaam bezielde, te denken dat de uiterst drukke decembermaand nog een verjaardag van doen had.

281-02
Stof: Cardinals in Trees (Woodsy Winter Metallic van Hoffman Fabrics)
van bij Pieke Wieke
Twee keer is voldoende om een traditie te starten, mevrouw Khadetjes ging er nog een verjaardagsjurk tussen plooien, in die decembermaand. Er werd goed op tijd gestart door de aanvoer van jurkjesgerief in alle mogelijke uitvoeringen en varianten - het kiezen daarentegen, wat een opgave! De stof, die lag al een eeuwigheid te wachten. Glitters, of wat had je gedacht?

281-03 281-04 281-05

Een volle week voor de verjaardag pakte ik het boek uit de kast en bladerde heen en terug. Het liefst van al maakte ik niet één maar een hele rits jurkjes. Meneer Khadetjes werd erbij gehaald om knopen door te hakken - mijn ultieme redmiddel als ik het zelf niet meer zie ;). En toen kwam het patroonblad. Slik. En nog eens. Ik zag het echt niet. Opnieuw werden de hulptroepen ingeroepen en toen onze ogen wat scheel begonnen te staan, werd de boel aan de kant gelegd. Een nachtje rust bleek hetgeen te zijn wat nodig was om alles te ontcijferen - en kalkpapier in plaats van patroonpapier, véél beter om alle lijnen goed te zien - en ondertussen snap ik zelfs al niet meer dat ik het niet zag. Meer nog, ik tekende zelfs het volledige boek uit in haar maat om er in te vliegen, in dat zwierige zomergerief!

281-06
281-07 281-08

De maat bleek een ander pak mouwen, het kind zat verspreid over een aantal maten heen. Uit het eerste boek moet ik voor haar een 122-128 maken, dus wist ik niet goed wat te doen... Ik tekende een 116 uit met het idee dat het jurkje beter te groot dan te klein zou zijn en ging aan de slag. De oefenjurk viel een maatje te groot uit, een 110 (= haar confectiemaat) zit haar gegoten. Jeuj voor de maten van het tweede boek! Ik paste verder niets aan behalve de kapmouwen - die iets te groot bleken te zijn om in het armsgat te passen, zelfs wanneer ik rekening hield met wat toegift.

281-09

Uiteindelijk werd een Lily-Lotte-Rose gemaakt met kapmouwen. Het geheel werd gevoerd met een eenvoudig wit katoentje, ook de bijna volledige cirkelrok - die ik dan ook nog eens voorzag van een glitterbiais. Voor alle duidelijkheid: nee, zomen is géén hobby van mij!

281-11 281-12

Dochterlief zag dat het goed was en draaide nog een rondje - om dan onmiddellijk de jurk uit te trekken en in te ruilen het verjaardagsproject. Eat that, mevrouw Khadetjes.

281-13

zondag 21 december 2014

"Hé slaafje"

Mijn woorden zijn nog niet helemaal uitgestorven, of ik liep -alweer- in dezelfde val. Nochtans hoor ik het mezelf nog zeggen: 'nee' aan projecten met veel stof. En toch...

280-01

Dochterlief heeft het niet getroffen met een verjaardag in december... Na de Sintovervloed volgt haar verjaardag, dan Kerst & Nieuw. Pff. En telkens maar cadeau'tjes en extra gerief voor op de stapel. Ik hou er niet van. En het kind heeft eigenlijk niets meer nodig, laat ons eerlijk zijn - zal ze zelf wellicht anders bekijken, maar toch. Geen cadeau geven is ook niet echt een optie - en zou ook niet in dank afgenomen worden ;). Zelfmaak dan maar?

280-02

Lang hoefde ik niet na te denken; verkleedkleding scoort hoog bij een vierjarige. En wat beter dan een échte prinsessenjurk? Zo van méters stof en tot op de tenen?

280-03

Na het zien van deze jurk kwam in mijn hoofd alles samen, ik kocht voeringsstof voor de rok, overviel de Action voor tientallen rollen tule en bestelde schone kant om het geheel af te werken. Prinsessen houden van glitters, niet?

280-05 280-04

Om niet elk jaar opnieuw een prinsessenjurk te moeten maken, koos ik ervoor om het geheel op te delen in een rok en een topje - ik kan er nog mee leven als ik dat regelmatig opnieuw moet doen ;). De rok is een gewone rechthoek die gefronst werd. Vervolgens zette ik alle stroken tule in 3 tinten eraan om af te sluiten met een tailleband met verstelbare elastiek. De zoom van de rok werd afgewerkt met een zilveren band die komt piepen als Hare Koninklijke Hoogheid rondfladdert.

280-06

Het lijfje werd gemaakt in gewoon katoen, gedubbeld met een kanten stofje. Iets dieper uitgesneden dan normaal met een mini sweatheart halslijn - die had wat dieper mogen zijn, maar deadline naaien laat niet zoveel ruimte voor tornwerk over. Ik twijfelde over lange mouwen, maar deed het uiteindelijk niet. Khadetjesprinsessen zijn niet van de meest voorzichtige soort, kanten mouwen zag ik niet goed komen.

280-07 280-08

Dossier "hoe deed je dat" - Voor de rok mat ik de lengte taille/tenen, telde daar naadwaarde bij en knipte een rechte strook stof over de volledige stofbreedte. Na het dichtstikken van de naad, werkte ik de zoom onderaan af en fronste ik de bovenkant. De tule (ik gebruikte in totaal 10 rollen) werd op maat geknipt en 'dakpansgewijs' kleur per kleur vast gestikt rondom - ik telde ze niet, maar ik deed véél rondjes. De rok heeft een tailleband (omtrek van de taille maal anderhalf), voorzien van 4 knoopsgaten waardoor ik een verstelbare knoopsgaten elastiek stak. Hierdoor kan ze de rok zelf makkelijk aan- en uittrekken.

280-09 280-10

Voor het lijfje gebruikte ik een patroontje dat ik liggen heb (hier de Lotta jurk van Compagnie M), 1 maat groter dan ik normaal gebruik. Ik voegde als marge nog een extra cm toe op de vouw en knipte het geheel 5 cm langer. Ik knipte de patroondelen 3 keer (stof/kant/voering) en zette alles ineen. Uiteindelijk koos ik als sluiting voor kamsnaps omdat velcro niet echt ideaal bleek te zijn in combinatie met het kant.

280-11
Hare Koninklijke Hoogheid is tevreden en leeft zich -ahum- nogal in
in haar rol. "Hé slaafje" oftewel de huidige aanspreektitel van ondergetekende...

donderdag 18 december 2014

Getest: Julia Sweater voor Compagnie-M

279-01

-juich juich- Compagnie M stort zich op madammen maten. Het eerste patroontje werd gesmaakt en wordt met véél plezier gedragen, dus was ik erg benieuwd naar het volgende agendapunt; de Julia Sweater voor dames.

279-02 279-03 279-04 279-05

Voor mezelf naaien blijf ik uitdagender vinden dan voor de khadetjes, maar mijn grootste struikelblok blijft mijn voorzichtigheid tegenover 'nieuwe' dingen - trezebees als ik ben wist ik niet of die vleermuismouwen mij wel gingen staan. Ahja, want zoiets hangt -uiteraard- nog niet in mijn kleerkast. Om te testen zet ik mij daar echter met graagte over, dus viste ik een niet-zo-vreselijk gekoesterd lapje uit de voorraad.
Selfish sewing is always more tempting than sewing for the kids, but my problem is that my mind is rather 'oldfashioned', so when I find new things on my way - aaarggh dolman sleeves ;) - I always need a little push to try it out. But when Marte asks you to try out a new pattern, you shouldn't be careful, just jump into it!

279-06
Julia Sweater: Gesplitst voor- en achterpand met tunnelzak en boothals
De eerste versie. Wel. Wat kan ik daar over zeggen behalve dat Julia naait als een trein? In een mum van tijd zat het ding - juist, je leest goed. Het. Ding. - in elkaar. Pastijd! Ahum. Laat ons zeggen dat er precies een en ander verkeerd gegaan was. Met het patroon was niets mis, maar mijn stofkeuze zat fout. Door de aangeknipte mouwen moet je stof voldoende rekken en hoewel dat zo leek (de stof rekt wel degelijk in de twee richtingen), bleek bij het nameten dat het niet voldoende was - ga hier maar eens kijken voor meer tips over het rekpercentages en toestanden. Niet gekoesterd, maar toch zonde om de trui in een hoekje te gooien. Een aantal aanpassingen en een niet-zo-vrolijke tornsessie later had ik een draagbare Julia - weliswaar niet helemaal volgens het boekje, maar allé.
My first version? It's day four of the tour, so probably you all know that the sweater sews like a train. In no time, you can put a basic version together. But I didn't want a basic version, so I chose for a split front/back with tunnel pocket version. Unfortunately, my fabric choice wasn't that good - I am very kind for myself, in fact it was a really bad choice, but you didn't hear me say that. I suggest that you read the fabric instructions very carefully... Because I don't like spoiling -good- fabric, I came up with a different closure in the back. 

277-01 277-03 277-04 277-02

Tijd voor een tweede versie dus. Deze was zo mogelijk nog sneller klaar, want dit keer koos ik voor de basisuitvoering zonder poespas; een voor- en achterpand met gewone halsuitsnijding. That's it. Ik gebruikte een 'typisch' Fragile stofje, niet zo dik maar ongelooflijk soepel en mooi vallend. Voor deze Julia tekende ik trouwens dezelfde maat uit als de eerste versie; het verschil ligt enkel en alleen aan de stof.
Time for revanche! No options for me this time, a simple basic Julia. That's it. I used the same size as the first version, the difference - allright, maybe you don't see it that well, but there is a huge difference between both versions - all comes down to the fabric choice. Stretch (4ways!) and comfort are two buddies, I can assure you!

277-05
Julia Sweater: basis uitvoering met normale halsuitsnijding
Hoewel ik bij het uittekenen van het patroon wat reserves had, ben ik helemaal mee. Julia blijkt heerlijk te zijn om te dragen, zit in een mum van tijd ineen en is behoorlijk veelzijdig - werp maar eens een blik op wat de andere testers uit hun naaimachine toverden! Boink erop. Alweer ;)
Although I had some reservations in the beginning - old fashioned mind, remember - I really love this pattern. Julia is comfortable to wear, you can sew it in no time and the possibilities are... endless. If you don't believe me, have a look at the other testers. Marte nailed it. Again :).

278-01 278-03

Om maar te tonen hoe 'mee' ik ben... ik maakte niet één, niet twee, maar drie versies. Uit de talloze mogelijkheden, ging ik de derde keer voor een versie met een gesplitst voor- en achterpand, waartussen ik een elastische paspel stikte - leve de paspelvoet van de overlock. De stof is een stevig - en warm - breisel dat wat 'zwaarder' valt aan de oksels. De stof maakt de trui heerlijk warm, maar zelf houd ik meer van stofjes die soepeler vallen omwille van die gekke plooien. Weer een lesje geleerd :)
Voor de hals koos ik na de basisversie en de boothals voor de diepere uitsnijding. Ik ben braafjes en hou niet zo van colour blocking en van die toestanden, dus simpel en gewoon rechtdoor. Geen kleuren mixen, verschillende panden in dito stofjes. Gewoon 1 stof. En meer moet dat soms niet zijn.
Better than telling you how I like Julia, is showing you my third (!) version. This time I cut a split front-back and added piping between them - my serger has a special feet for it. The deep neckline is a little bit chilly this time of the year, but when spring arrives, more of this will come!
I'm a very boring person, so no colourblocking or stuff like that, ordinary and plain. One fabric. More than enough, if you ask me.


278-04

Dossier "de aanpassingen" - Het patroon geeft je een aantal tips mee wat aanpassen aan je eigen lichaam betreft. Gezien mijn grootte voegde ik 4cm toe aan de mouwen - ik heb een hékel aan te korte mouwen en bij enkele versies ook aan het voor- en achterpand - dit vind ik niet echt nodig. Mevrouw de peer Khadetjes parkeerde haar heupen niet in het voorziene patroondeel, maar knipte een tailleband op 98%. Ik hoorde ze alvast niet klagen, die heupen van mij ;).
Since I'm rather tall, I added a few inches to the sleeves - I hate it when they turn out short. My dimensions don't fit in one size, so this pear lady cut the waist band at 98% in stead of using the pattern piece. And that worked out fine for me!

278-02

dinsdag 16 december 2014

[Letterpiepeloeren] #4

Geen afgewerkte pagina's maar zoeken zoeken zoeken - en toen kwam project 'kerstkaart' er nog eens bovenop ;)

L15
Letters alla Liesbet Boudens, geïnterpreteerd door Carl Rohrs
L16
L17
L18

--deze post is onderdeel van een boek in wording; bekijk  meer bij #1  #2  #3--