zondag 29 maart 2015

"Wat met de sardientjes?"

Hoe makkelijk ik op sommige vlakken ben in beslissen - zetel kiezen? geef me een half uurtje. Voor stof en toestanden heb ik nog véél minder lang nodig - op andere vlakken ben ik een eeuwige sibbelaar. Denk maar aan alle dingen waar ik enigszins sociaal moet voor zijn. Nieuwe mensen ontmoeten? Oh boy, doodsangsten doorsta ik!
Toen de nieuwe datum voor de Blogmeeting bekend gemaakt werd, begon het hele twijfelproces. Enkele dagen op voorhand deed ik beroep op een hulplijn die me onmiddellijk een heleboel redenen gaf om te gaan - deze ziel had er onmiddellijk evenveel om niet te gaan - maar meneer Khadetjes hakte de knoop door. "Gaan" zei hij. Wat een vent om achter u te hebben staan. Dus ik ging. En genoot. De volle 225,8km waard als je 't mij vraagt.


Samen stapten we Idealabs binnen met maar één agendapunt; babbelen. Met reeds bekende gezichten, maar evengoed met 'van-lees' tot onbekende gezichten - en stiekem het ontmoeten van een aantal idolen :). Een plezante avond, gevuld met warme madammen en tijd die veel te snel voorbij tikte.


We stapten met véél meer naar buiten dan wat we bij aankomst meebrachten - een lijst van alle sponsors kun je hier vinden, indrukwekkend als je 't mij vraagt. Er was aan iedereen gedacht bij het vullen van de goodiebags, wat leidde tot hilarische taferelen ('wat doe je met dat blauwe ding?') en heel wat oh&ahs bij het uitpakken en ronduit confisqueren van bepaalde onderdelen door de thuisblijvers deze morgen. Ik kon trouwens niet alles fotograferen maar kan je alvast vertellen dat er nog heel wat 'papieren' goodies in de zak zaten waar mijn klikvinger van gaat kriebelen!

donderdag 26 maart 2015

Een jaar na datum: fluo

--Masterplan deel 1--
De stof werd 1 jaar geleden gekocht met dit jurkje
in het achterhoofd, maar bleef liggen -schaterlach-.
Ik knipte het tijdens een naaidate, startte met stikken
en toen bleef het jurkje liggen wachten op 3 knopen en
een zoom. Lang, heel lang :)

304-01
Stof: Stella Outremer (Petit Pan) en Rigato orange fluo (Petit Pan) - Patroon: stoere meidenjurk
Stoere gevallen, dat hebben we hier in huis. Dochterlief houdt van jurkjes en zwier, maar dat belet haar niet om meer deugnieterij/waaghalzerij uit te halen dan zoonlief - met de nodige zwier en flair, uiteraard. Ik stoor me daar niet aan, laat het kind doen en leg simpelweg een overeenkomstig patroon klaar.

304-02 304-03

Na de winterse versie - die trouwens onzedig kort geworden is ;) - een fluo versie in Petit Pan - komt ervan, stof kopen en laten liggen ;). Niet ideaal op dat witte velletje, maar volgens mij zal het prachtig afsteken op een zongebruinde huid.

304-04

Ik deed geen poging om geschikte biais te zoeken en verknipte de resten van mijn stof. Voor de kleine hoeveelheid die je nodig hebt, is dat goed te doen. De knopen, dat is een ander verhaal. Niets naar mijn zin te vinden in de eigen voorraad, ook niet echt op de - nochthans behoorlijk uitgebreide - muur van de plaatselijke fourniturenzaak. Moeilijk geval, die mevrouw Khadetjes.

304-05 304-06

De voering en de buitenstof werden aan elkaar vastgemaakt en het jurkje belandde in de kast die plaats biedt aan -voorlopig- voldoende voorjaars/zomergerief. Op de planning staan nog enkele broeken en bovenstukken, maar eerst is het tijd om mijn masterplan verder uit te voeren. Pas daarna komen de andere bewoners van het khadetjeshuis aan bod. Hmm, mannen/zonengerief of selfish sewing. Moeilijke keuze ;)

304-07

Stashbusten in 2015:  12  in  -  68  uit  (7 gekocht&verwerkt - 1 hergebruikt - 34 verkocht)  - #1in5uit 

maandag 23 maart 2015

Met de billen bloot #2

Oh ik weet dat ik niet de enige ben
...met tien miljoen projecten in het hoofd en slechts 24 beschikbare uren
...die honderden kledingstukken droomt maar er niet aan begint
...met een indrukwekkende stapel verstelwerk zonder zin die aan te pakken
...die vol enthousiasme aan projecten begint maar snel afgeleid wordt
...die projecten in allerhande stadia van afwerking heeft liggen

302

In mijn 'normale doen' start ik met een naaiproject en werk ik dat af... het proces word door niets onderbroken, tussen de lap stof en het afwerkte (kledings)stuk zit een rechte lijn. Zo heb ik het graag, het zorgt voor rust in mijn hoofd. De laatste tijd zat ik wat in een naaidipje... ik begon aan vanalles maar had al snel geen zin om verder te doen. Het resultaat? Oh boy. Chaos!!

303

Ik ben vanalles, maar geen chaosmadam, niets beter om dat aan te pakken dan een -ahum- masterplan maken. Ik verzamelde al wat rondslingert en ben -nu toch- vastbesloten om eerst die dingen af te werken. Vertel het mij eens, ben ik de enige chaoot? Hoe pakken jullie het aan?

vrijdag 20 maart 2015

Leesbeest

301-01
Stof: Don't be crabby blue (R. Kaufman) en Tiny tiles apple (Michael Miller)
Naast alle voor jullie zichtbare hobby's heeft mevrouw Khadetjes er nog enkele... Mijn humeur zakt met enkele punten als er een tijdlang niets creatiefs vanonder mijn handen ontstaat. Klein bier in vergelijking wat de barometer doet als ik niets te lezen heb - oja, dat mag je heel erg letterlijk nemen.

301-03

Het doet me dan ook plezier om te zien dat de khadetjes kunnen genieten van boeken. Als ze op school besluiten om te werken rond de jeugdboekenweek, dan begint het bij mij al helemaal te kriebelen - ook dat mag je letterlijk nemen; deze namiddag ga ik met drie andere mama's de 2e kleuterklas van kussentjes voorzien. Of ik zoonlief een kussen kon meegeven naar school? Uiteraard. Een perfect excuus om hem te trakteren op een leeskussen.

301-04
301-05

Ik gebruikte haar handleiding voor de afmetingen van het kussen - en was niet zo goed bij de pinken want ik eindigde met meer stukken dan ik nodig had #zucht. Ik liet de rits achterwege maar liet me - nog maar eens - gaan aan een piepgaatje. Voor het 'handvat' gebruikte ik een stuk stof waarop ik een stuk van de zelfkant vaststikte - die beestjes moesten maar niet zo verdraaid schattig zijn...

301-06

Stashbusten in 2015:  9  in  -  66  uit  (7 gekocht&verwerkt - 1 hergebruikt - 34 verkocht)  - #1in7uit 

dinsdag 17 maart 2015

Getest: Miel oftewel Sofie-voor-de-vrienden

Met de ideale doelgroep in huis, reageerde ik op hun zoektocht naar testers - <3 testen trouwens. Een mens weet maar nooit, nietwaar? Groot was mijn enthousiasme toen ik erbij bleek te zijn. Even de wacht optrekken bij de brievenbus en ik mocht kennis maken met Miel, een schattige krokodil.

260-01

Twee kinderen, minstens twee versies dus. Gezien dochterlief vestimentair geen roze toegevingen gedaan worden - ondergoed telt niet echt mee toch? - leefde ik me voor deze versie volledig uit. Miel is het ideale moment om je restjeskoffer eens onder de loep te nemen - en ik houd van de herinneringen aan alle voorbije projecten die die koffer bij me oproept. Alle ietwat rozige resten belandden op de tafel.

260-02 260-03 260-05

Om op te warmen werd gestart met de 'eenvoudige' Miel, een versie in 2d. Ook goed bruikbaar als lapje om een tut aan te bevestigen, of als knuffellapje als je het mij vraagt. Maar ik dwaal af.
Bij deze versie maakte ik gretig gebruik van de suggestie om  te spelen met verschillende  stofjes, en kregen het lijfje en de pootjes andere kleurtjes. Uit de voorraad vilt werden bijpassende tinten opgediept voor de stekels.

260-08 260-06 260-07

Toen was het tijd om een aantal gepikte dingen te combineren. Alla Inge Snuffel kwamen er uit de losse pols geknipte hartjes op het lijfje, waarbij dochterliefs naam op het ene prijkt - alsof zoonlief er ooit maar aan zou denken rond te lopen met een roze knuffel. Hoewel ik op papier al jaren van die lijntjes maak, ontspoten ze op stof aan haar creatieve brein. Ik paste de techniek toe op één oogje, dat ik ook 'in de stof' stopte. ♥ plezante details.
Zelfs met folie'tjes zit de knuffel verbazingwekkend snel in elkaar... tot het klassieke struikelbok ten Khadetjeshuize; het handwerk om het beestje te sluiten en de mond te borduren. Ik overwoog even te foefelen - een aan de mouw trekkend Khadetjes van 'duurt het hier nog lang' haalde me bijna over de streep -, maar aangezien het om een test ging, plooide ik niet. Handwerk, ik ga er nog van houden ;)

260-09
Miel werd door dochterlief trouwens onmiddellijk "Sofie" gedoopt. Voor wie het niet kent,
Sofie is een krokodil uit een kinderliedje die voortdurend tatert, haar mondje staat nooit stil.
Profetisch kind, die dochter van mij.
Ik zei het al, twee kinderen = twee versies. Ten Khadetjeshuize heerst immers een zéér fragiel vredesbestand dat ik zoveel mogelijk in stand probeer te houden. Zoonlief mocht zijn stofjes kiezen en ging voor een groen/oranje versie. Hoewel ik Sofie ongelooflijk geslaagd vind, is de versie in 3d onklopbaar wat schattigheid betreft...

300-01

Ik herhaalde een aantal kunstjes die bij Sofie de revue passeerden en Nienke werd geboren - deze keer koos ik voor de stekels vilt van 3mm, wat mijn voorkeur wegdraagt. Beide oogjes werden in de stof gestopt omdat bij Sofie het vilten oogje zeer snel vuil werd (slechte kwaliteit vilt). Ik voerde de techniek uit met een contrasterend stofje en liet een boordje piepen als detail.
'Miel' veroverde beide khadetjes hun hart en werd - tot vervelens toe - overal meegesleept en gesleurd. Overbodig te zeggen dat wij fan zijn van het Knutselbos op wereldreis? Ik word zelfs nog enthousiaster als ik zie wat de andere testers gemaakt hebben...

300-03 300-02 300-04

Tot slot nog een glimp van Hugo. Vliegensvlug moet je ervoor zijn om hem te pakken te krijgen ;). Wie meer over deze heer wil te weten komen, probeert best een exemplaar van het Knutselbos te pakken te krijgen - vanaf 21 maart beschikbaar in de winkel.

301

zaterdag 14 maart 2015

Lenteproof

299-01
Stof: Skyline groen (Miss Chips) van bij MonDepot - Patroon: Jill jurk uit LMV 2015/2
Toen de nieuwste LMV in de bus viel was ik niet wild enthousiast. Of laat me het nuanceren; voor mijn eigen lijf vond ik er niet echt mijn goesting, voor de Khadetjes stipte ik onmiddellijk een aantal plezante dingen aan. Het vrolijke lentejurkje nestelde zich in mijn hoofd.

299-02

Verse aanvoer koppelde een stofje aan het project. Toen ik die in mijn handen had, twijfelde ik er trouwens serieus over om die in te pikken, zo aangenaam voelt die. De stof is zijdezacht, de jurk eenvoudig - en snel klaar - en meer valt daar niet over te zeggen.

299-03
299-04
299-05
299-07
299-08
299-09

Stashbusten in 2015:  9  in  -  62  uit  (7 gekocht&verwerkt - 1 hergebruikt - 34 verkocht)  - #1in6uit  

woensdag 11 maart 2015

Glinstering

298-01
Stof: Sunshine Gold (Windham Fabrics) van bij Sjiekebiele
Patroon: Pauwenrokje uit La Maison Victor 2013/2014 - 1e editie
Mevrouw Piepow kwam op een boogscheut van mijn achterdeur wonen, hoeveel tekenen kan een mens nodig hebben om er de vinger van 't heelal in te zien? Naaidates bij de vleet, dat gingen we doen! Een jaar later was daar nog niet veel van in huis gekomen - we wonen te dichtbij vermoed ik ;). Uiteindelijk deden we het lukken en kregen we nog extra compagnie. Een volledig namiddag deed ik erover, om een jurkje te knippen, ondertussen genietend van het gezelschap en starend naar het schoon rokje-in-wording van mevrouw Piepow #hebberig ;)

298-02

Het rokje is er eentje uit de allereerste La Maison Victor, op foto sprak het me niet zo aan maar dingen zien doet blijkbaar goesting krijgen. Ik tekende op basis van dochterliefs maten een 116 (die valt ruim uit, gelukkig zit er een knopenelastiek in). Als het rokje niet gedragen wordt, is het achterpand een heel stuk langer dan het voorpand, wat mij terug naar het patroon deed kijken en meneer Khadetjes deed opmerken "Allé, gij doet precies niet anders de laatste tijd" #grr,venten!

298-03

Ik maakte de asymmetrische plooien in een spiksplinternieuw stofje - nog maar eens een duidelijk voorbeeld dat ik stoffenwinkels moet mijden. Geheel tegen mijn eigen voorkeur in, bracht ik twee pastel stofjes mee. Ik hoef wellicht niet te zeggen dat er een Khadetje glinsterende oogjes kreeg bij het ontdekken van de inhoud van mijn tas?

298-04

In het passeren mocht ze nog eens in de pot met namen grabbelen, Mieke Degrave, er komt een handtas jouw richting uit! Rest mij niets anders dan het doorprikken van de illusie van mijn perfecte fotomodel in huis. Khadetjes zoals ze zijn ;)

298-05
298-06
298-07

Stashbusten in 2015:  9  in  -  61  uit  (6 gekocht&verwerkt - 1 hergebruikt - 34 verkocht)  - #1in6uit  

DSC_0290 

zondag 8 maart 2015

Oude koeien

297-01
Stof: Candy shop (Michael Miller)
Ik blijf hardnekkig negeren dat ik anderhalf seizoen voorloop en amuseer me met het maken van kleine-meisjes-jurken. Bij dit jurkje kwam nul komma nul creativiteit aan te pas, ik haalde een aantal winnende koeien uit de gracht #leveluienaaisels.

297-02

Ik ken weinig kinderen die niet staan met een a-lijn, dus 'recycleerde' ik een oud patroon uit de kast en toog aan het werk voor dochterlief - nee, ik ben de venten in huis niet vergeten, het komt, het komt. Om mijn actieve Khadetje wat meer speling te geven, werd het voorpand zes centimeter van de vouw gelegd en werd het teveel aan stof vastgestikt in kleine plooitjes. Oude koeien, ik zei het al.

297-05

Nu het nog kan -kleine meisjes worden snèl groot-, haalde ik een gekoesterd lapje uit de kast waar half blogland ooit wel al eens iets mee gedaan heeft. Hoewel ik het een plezant stofje vind, is het -weer maar eens- een mooi voorbeeld van smaken&goesting, als ik op dit moment een winkel zou binnenstappen, kom ik zeker niet met dit stofje naar buiten.

297-03
297-04

In plaats van met aparte mouwen te werken, tekende ik een kapmouw aan het patroon. Ideaal voor weer dat beter wordt maar nog niet helemaal zomer is. Aan de achterzijde deed ik een poging om de print te laten doorlopen. Ik maakte het mezelf behoorlijk makkelijk want als sluiting moest ik slechts met 1 knoop rekening houden. Daarvoor kreeg dochterlief carte blanche; ze stapte als een echte naar de knopenkast, trok de roze schuif open - die weet ze trouwens zonder aarzeling te vinden ;) - en deed vervolgens een eeuwigheid over de keuze. Zeemzoet. Meer valt er niet over te zeggen.

297-06 297-07 297-08

Stand van het stashbusten:   7   in   -   60   uit   (5 gekocht&verwerkt - 1 gerecycleerd - 34 verkocht)