zondag 23 oktober 2016

[BfL] Vreetz'oppers

436-01

"Of we misschien ook wat knuffels konden naaien?" Wie mij wat beter kent, weet dat je me sommige dingen geen twee keer moet vragen. Tuurlijk kunnen we knuffels naaien en eventueel konden we daar zelfs nog een schepje bovenop doen door zorgenvriendjes te maken.
Misschien hebt u een kind dat een zonnetje in huis is... zelf heb ik een ander exemplaar in huis. Een kind dat zo gevoelig is dat het plaats heeft voor haast elk gevoel van wie rond hem leeft. In het meest ideale scenario gaat dat kind slapen met in dat kleine hart de zorgen van ons vier, op een schooldag mag je er daar minstens zo'n dertig personen bij tellen. En dan staat het bed nog niet eens in het UZ Gent.
Zorgenvriendjes lossen geen problemen op, maar geven kinderen de ruimte om hun zorgen te tekenen of op te schrijven. Het briefje verdwijnt daarna in de mond van het zorgenvriendje, de rits houdt ze stevig opgesloten.

436-02


Dit is ondertussen het derde patroon waaraan JIJ kunt meenaaien voor de afdeling
kinderoncologie van het UZ Gent - klik voor patroon 1 of patroon 2. Moet je ze allemaal
maken? Nee! Met ieder maaksel kunnen wij een kind even zijn/haar zorgen laten
vergeten, dus wij zijn blij met alles wat jullie maken! Ga gewoon aan de slag
met het patroon dat jou het beste ligt en hou je maaksel bij tot alle patronen
gepasseerd zijn. Daarna krijg je nog zo'n twee weken de tijd, in de eerste helft van
november
 kun je jouw pakket afgeven in een van de inzamelpunten of opsturen.

Hier vind je de patronen, bij Annelies kun je binnenkort meer lezen over de
goede doelen die wij - en jullie!! - dit jaar steunen met onze actie. Net zoals vorig
jaar komt er in november een veiling waarvoor je lotjes kunt kopen.


436-03
436-04

Het patroon is -ahum- lijvig geworden. Er is ook geen rechte lijn van begin tot einde, laat het me je even uitleggen:
  • Er zijn drie 'lijfjes' voorzien, kies wat je het meest aanspreekt (print ofwel pg 1, 2 of 3). Ik koos ervoor om ze niet over elkaar heen te zetten, dat zorgt uiteraard voor wat meer pagina's.
  • De pagina's die volgen omvatten varianten op armen, benen, ogen en 'begroeing'
  • Tot slot zijn er ook nog enkele 'extra's; appliceer je graag nog een ster, een hartje, slagtanden, ... Ik geef je enkele mogelijkheden mee, maar the sky is the limit, gebruik je fantasie en verras mij!
  • Bij de meeste patroondelen is er naadwaarde voorzien, even goed de eerste pagina lezen verduidelijkt veel. Lichtgrijze lijnen zijn de afgewerkte maten, de zwarte zijn kniplijnen.
  • Er staat enkel een kniplijn voor de rits, zelf teken ik daar geen naadwaarde bij, maar zet mijn rits er op voldoende afstand in zodat die naadwaarde ook niet nodig is.
  • Heb je een lichte ritsfobie? Dit is dé kans om je erover te zetten... afwerking is niet nodig, je naait gewoon over de uiteinden van de rits heen. Voel je je toch niet zeker genoeg? Maak dan een gewone knuffel in plaats van een zorgenvriendje. In dat geval moet je uiteraard wel naadwaarde voorzien als je het hoofd in een ander stofje wil.
  • Wat heb je nodig? Met restjes stof kom je erg ver, een rits om de zorgen op te vreten en eventueel wat kussenvulling geven je zorgenvriendje wat dikte. Vliesofix is handig maar niet noodzakelijk als je speldjes gebruikt.
436-05a - Kies een lijfje en knip alle patroondelen

BFLTIII01

b - Maak de armen en benen die jij wil en bevestig ze op het lijfje

BFLTIII02
BFLTIII03
BFLTIII04
BFLTIII04B

c - Geef je zorgenvriendje ogen en 'begroeiing' en bevestig deze

BFLTIII05
BFLTIII06
BFLTIII07
BFLTIII08
DSC_7773

d - Naai de rits (mensen-met-een-fobie: dit is hét moment om een overwinning te boeken!)

BFLTIII09
BFLTIII10 BFLTIII11 DSC_7774

e - Naai je zorgenvriendje samen en werk af

BFLTIII12B
BFLTIII13
BFLTIII14
BFLTIII15 BFLTIII16

Naai je mee en heb je een blog? Plaats dan deze button - hier even klikken - om
iedereen te tonen dat je aan de actie meewerkt. Op 7 november verzamelen we
jullie maaksels via een linkparty - geen paniek, we leggen jullie uit hoe je kunt
meedoen, ook ZONDER blog, instagram of facebook.
Naai je mee en zit je op instagram? Deel je maaksel met #bfl2016
Dank je wel aan iedereen met een warm ♥ voor onze actie!

Ik hoop met heel mijn hart dat jullie massaal dit patroon naaien in het kader van onze
Bloggers for Life actie. Voel je vrij om het ook daarna te gebruiken, maar doe het
uitsluitend voor eigen gebruik of om het iemand cadeau te geven. Ik stak hier uren
en uren tijd in -écht!- en wens dit patroon, deze tutorial of creaties die hieruit
ontstaan niet voor commerciële doeleinden tegen te komen. 

zaterdag 15 oktober 2016

[BfL] ToiletgeriefIk ben een mens van uitersten, dus met het nieuwe patroon maken we een sprong van de kleinsten van de afdeling naar de (wat) oudere kinderen. Zonder enige twijfel zag je dit patroon online al eens passeren, of misschien maakte je het zelf ook al?
 
434-02
434-03


Net zoals zij deel ik naaiend blogland op in twee generaties; de 'ouderen' (aka de mensen die naaien en bloggen toen ik nog geen flauw benul had van wat een naaimachine was) en de 'nieuwelingskes' (aka iedereen die daar na mij mee begon). In die eerste generatie zitten heel wat mensen die mij door hun online bezigheden leerden naaien en waar ik -nog steeds- enigszins naar opkijk; door hun creativiteit, hun stijl, hoe ze schrijven, ... Hoewel we wat stijl betreft mijlenver uiteen liggen, vind ik haar een absolute topmadam - alleen al omdat we haar patroon mogen gebruiken!

435-01
435-02

Ik bespaarde jullie het tekenwerk, het patroon kun je hier vinden (ik deed van 'zuinig' om het op een A4 te krijgen, maar wie graag het volledige patroontje heeft kan er uiteraard twee aan elkaar kleven of het zelf uittekenen), voor de handleiding verwijs ik jullie graag door naar by eva maria!
Zelf maakte ik enkele exemplaren voor eerder verschillende doelgroepen; een vrolijk dierenprintje voor jongere kinderen, een rozig meisjesexemplaar en twee exemplaren die -hopelijk- tieners weten te bekoren. Op die manier is er voor elk wat wils, dus ik hoop net zoals de vorige keer te genieten van wat jullie er van maken!

436-01

Annelies legt jullie de komende weken haarfijn uit voor wie we naaien en
waarvoor we met de veiling centen zullen inzamelen. Bij mij vind je vier patronen om mee te naaien voor de afdeling kinderoncologie van het UZ Gent. Leef je uit,
stop je hart en ziel in je naaisel en hou je maaksels bij tot alle patronen gepasseerd
zijn. In de eerste helft van november kun je die bij de inzamelpunten afgeven of
naar ons opsturen. ♥♥♥ voor iedereen die op een of andere manier meewerkt!


Naai je mee en heb je een blog? Plaats dan deze button - hier even klikken -
om iedereen te tonen dat je aan de actie meewerkt. Op 7 november verzamelen
we jullie maaksels via een linkparty - klinkt als chinees? Geen zorgen, we leggen
het tegen die tijd stap voor stap uit!
Naai je mee en zit je op instagram? Deel je maaksel met #bfl2016


437-01
437-02

Stof in 2016: 31 in  - 111 uit  (16 gekocht&verwerkt - 3 gerecycleerd)  - #1in3uit

woensdag 12 oktober 2016

De ballade van "en toen"


En toen was ik klaar met naaien, zoonlief, dochterlief en ondergetekende waren van nieuw gerief voorzien. U raadt het al, meneer Khadetjes stond nog in zijn spreekwoordelijke blootje, voor hem was er nog niets voorzien - nee, ik stuurde de mens niet zo de kerk in, gelukkig deed ik van 'klik-in-het-mandje'. Nochtans was er zelfs voor hem in mijn visioen een stofje voorzien, maar de tijd en het patroon... tja. Ondanks het feit dat hier al wat herenhemden voorbij kwamen, was ik nog niet helemaal tevreden; meneer Khadetjes is nogal aan de lange smalle kant, wat makkelijk een vogelverschrikkerseffect geeft, niet zoals ik hem het liefst zie eigenlijk.

433-02
433-03
433-04

En toen viel er een enveloppe in de brievenbus, eentje waar ik vol spanning op zat te wachten. De grote broer van dit pareltje, als jij een hemdenpatroon kent met een mooiere pasvorm, mag je het me altijd laten weten maar wat mij betreft is dit, naja, perfectie. De lap stof lag op dat moment al maanden klaar, dus ik zette er zonder aarzelen mijn schaar in - we verzwijgen maar even voor meneer Khadetjes dat zij er prachtig nachtgoed van maakte, spreken we dat af? -.

433-05

En toen had ik een stamp onder mijn derrière nodig, want dat beginnen aan kleding voor volwassen, daar mankeert soms nog wat aan de uitvoering van het plan. Een garderobe bij elkaar dromen, dat is geen enkel probleem. Stof metersgewijs inslaan - lange lijven hebben véél stof nodig in mijn gedachten, in praktijk blijkt dat beter mee te vallen - valt zelfs onder de noemer 'kijk-eens-hoe-ik-hierin-uitblink'. Het patroon overnemen, het hele spel van merktekens en naadwaarde, hmm, niet echt mijn favoriete onderdeel. En dan komt het kritieke moment - kind van de jaren 80 zijnde weerklinkt nu in mijn hoofd "doet ie het of doet ie het niet" -; het eraan beginnen. Telkens weer maak ik mezelf wijs dat dat vreselijk moeilijk is, jongenskleding, kleding voor volwassenen. Onzin! Pure onzin, kan iemand me dat de volgende keer gewoon zeggen als mijn hersenen van 'tilt' doen?

433-06
433-07

Dossier gemaakt: Ik testte voor u de allerkleinste herenmaat uit - yep, lang en smal -, zijnde een 46. Hoewel mijn visioen voorzag in gepaspoilleerde knoopsgaten - gewoon voor het woord alleen al, geef nu zelf toe - hield ik het erg simpel; gewone knoopsgaten, de 'middelste' kraag en Amerikaanse mouwsplitten - Sharon vertelde me ooit eens dat dat veel moderner was dan de klassieke 'huisjes'mouwsplit. Je ziet dat dus van hier dat ik nooit of te nimmer nog een ouderwetse split ga maken #schaterlach.
Aan de lengte van het hemd zelf veranderde ik niets, bij de mouwen werd 5 cm toegevoegd - en ik kreeg het verzoek er een volgende keer nog wat extra toe te voegen. Oorspronkelijk stonden de rugnepen op het programma om het hemd mooi aansluitend te maken, maar meneer Khadetjes wou liever eerst wat wennen aan zijn hemd-op-maat. Als ik het ooit nog eens in mijn handen krijg, dat hemd, dan stik ik ze er stiekem in!
Mijn enige 'folie' bestond uit het aannaaien van de knopen met okerkleurig garen, net als één knoopsgat op het voorpand en beide knoopsgaten aan de mouwen. En nee, die manchetten horen er zo niet uit te zien - nee, ook die plooien niet -, laat het ons houden op "ik heb dat uitgebreid voor jullie getest zodat de handleiding op dat punt glashelder zal zijn". Geen dank #schaterlach

433-08
433-09

En toen was mijn fotokrediet op bij meneer Khadetjes. Stel je voor, venten fotograferen blijkt nog moeilijker dan kleuters fotograferen... u vergeeft mij dus de niet zo scherpe foto's van dit maaksel want -euh- ik durf hem werkelijk niet nog eens voor die muur zetten ;).

433-10
Stof: Limestone Feel Indigo (Art Gallery) - Patroon: Theo voor volwassenen van Zonen 09


En toen, toen werd ik holder-de-bolder head over heels weer tot over mijn oren verliefd op mijn vent. Want ziet dat af, zelden was ik contenter van een maaksel dan nu. En toen bedacht ik dat ik soms gewoon wat minder moet denken of tateren en gewoon doen. Ik kan het je alleen maar aanraden - nadat je van 'klik' gedaan hebt, want ook dat kan ik alleen maar aanraden.
Bij deze.
#stilte
#of-misschien-zit-ik-wel-luidop-te-schateren ;)

Stof in 2016: 27 in  - 109 uit  (16 gekocht&verwerkt - 3 gerecycleerd)  - #1in4uit


--JA, ik kreeg dit patroon van Zonen09 om het testpatroon te maken en de pasvorm te evalueren. Ik test graag omdat ik op die manier een inkijk krijg in het hele proces van patronen ontwerpen en ontwikkelen en ik stop daar best wel wat tijd en energie in. Ik toon jullie het hemd omdat ik - én meneer Khadetjes trouwens ook - er oprecht enthousiast over ben en het anders zelf zou gekocht hebben als ik niet had meegewerkt aan het testproces. Zoals altijd vertel ik jullie wat meer over hoe het er in mijn gedachten aan toe gaat, welkom in mijn hoofd en werktafel!--

dinsdag 11 oktober 2016

[Blogtoeren] 37 weken, 37 alstemblief

---No idea what on earth I'm writing? Enjoy the pictures and read the summary below---Ik probeer me niet te laten gaan aan al te veel pinteresten - voor iemand met zo'n hamsterneigingen als ondergetekende is dat dodelijk, té veel ideeën die niet uitgevoerd kunnen worden, mijn hoofd volstoppen en het uiteindelijk doen kortsluiten. Ik probeer er enkel te verzamelen waar ik onmiddellijk zo'n crush voor heb dat ik het gevoel heb dat ik het moet onthouden. Zo ook deze pin, die er blijkbaar al 37 weken geparkeerd staat. Niets voor het oudste Khadetje, maar dat krullenkind, dat houdt van ingeduffeld, van oortjes, van zachtheid, dat leek me er een perfect slachtoffer voor.

432-02
432-03
432-04

Zoals dat dan gaat met pinterest, bleef het bij een idee. Tot zij me aansprak - hahaha, of mag ik stalkte zeggen #schaterlach tijdens mijn internetloze verlof - met de vraag "of ik eens iets wou maken"? Kijk, sommige vragen moet je me geen twee keer stellen... de Wild Things Coat ligt hier sinds vorige winter op een hoopje stof klaar voor een carnavalsjas, maar op dat moment dacht ik aan die pin - alleen al omdat ik dat kind precies wil opeten, zo snoezig! U kunt ook tellen, een en een is twee en voor ik het wist zat de Wild Things Hooded Scarf in mijn mailbox.

432-05

Het kind krijgt binnenkort een nieuwe winterjas - het is te zeggen, als de naaigoden het believen -, dus koos ik in functie daarvan de stoffen. Althans, dat was het geval tot Art Gallery Fabrics zo genereus bleek mij bijpassende stof naar keuze op te sturen. Geen idee hoe jij daarop zou reageren, maar als je aan mij denkt in de richting van 'kind' en 'snoepwinkel', dan zit je behoorlijk goed. Het was een moeilijke bevalling - te veel keuze, doet dat een belletje rinkelen? - maar uiteindelijk kwam ik terecht bij de Tapestry collectie van Sharon Holland; niet mijn gebruikelijk fel gedoe maar zachte en lieve kleurtjes voor mijn dromerig Khadetje die perfect passen bij mijn lievelingsbroek van een maat jaar of tien geleden. Het resultaat van de samenwerking tussen Art Gallery en Twig+Tale is dat je onderaan het bericht maar liefst kans maakt op twee meter stof van de ene en vijf patronen van de andere, als dat geef fijn nieuws is!

432-06
432-07

Het patroon zelf is een aaneenschakeling van keuzes; je maakt een mutsachtig iets met maar liefst drie opties om die op het hoofd te houden - een lange sjaal eraan, een korte overslag of een gewone rechte sluiting. Alsof dat nog niet voldoende keuzestress geeft, zijn er een haast oneindig aantal oortjes, staarten, manen en klauwen - écht, ga gewoon eens kijken - voorzien om de drager te overtuigen je maaksel op het hoofd te houden.
Beide Khadetjes hoeven daar niet van overtuigd te worden, in weer en wind met de fiets naar school gaan maakte hen overtuigde mutsdragers. Ik liet het kind trouwens zelf kiezen, het verdict was simpel en snel; een muts met lange sjaal, die moest het worden! Niet omwille van de sjaal, nee nee, wèl omwille van de verborgen zakjes aan het uiteinde ervan; ideaal om de handjes warm te houden in de bakfiets!

432-08
432-09
Patroon muts: Wild Things Hooded Scarf van Twig + Tale - Stof: Destination Flock (Sharon Holland)
voor Art Gallery Fabrics - Patroon jurk: Sienna jurk uit LMV 2016/1 - Stof: grid wit op zwart van bij Stael
Dossier gemaakt: Dochterlief gaat stilaan naar haar zesde verjaardag toe, dus maakte ik de hooded scarf in maat 5-8jaar. Prima om in de winter de zorgvuldig gemaakte kapsels niet te ruïneren, wat mij betreft. Ik gebruikte een laagje corduroy, fleece en katoen, perfect voor mijn winterkind dat het graag warm heeft. De handleiding is duidelijk en leidt je met tekeningen en foto's doorheen het hele proces.
Wie hier vaker meeleest, die weet dat enig ramptoerisme bij mij nogal vaak vandoen is; zo ook deze keer... Ik las met een scheef oog "iets over 5cm verlengen", dus ik verlengde de sjaal met 5cm langs elke kant, wat niet echt de bedoeling was - had ik gezien bij niet-scheve ogen ;). Gelukkig hebben de Khadetjes lange armen en komt het helemaal goed ;). Het enige minpuntje is dat de zakjes na het topstitchen te klein waren - ligt het aan mijn kleine reuzin? Aan de voering van fleece? Geen idee; maar geen enkel probleem dat een tornmesje niet kan oplossen.

Ik kon het kind in haar blootje presenteren, ware het niet dat ik daar geen fan van ben. Dus wou ik iets in de orde van snel-schoon-makkelijk en voor mij kwam deze drievuldigheid samen in de Sienna jurk. Dochterlief is groot uitgevallen en kantelt in confectiematen tussen een 116 en 122; wat opmeten resulteerde in een verlengde 116 - zowel het lijfje als het rokdeel kregen de breedte van de kleinste en de lengte van de grootste maat mee, waarbij de laatste nog een aantal extra cm's er tegenaan kreeg. Omdat strepen laten doorlopen niet mijn grootste specialiteit is -ahum -, werd het lijfje in biais geknipt, wat het voor mij onmiddellijk een plezant effect geeft.

432-10

Don't know how you do it, but with my collection urge, I try to avoid that evil pin it button. Only the things that I really really want to make - probably a little 900 pieces I guess - get a place on one of my boards. I give you an example, this one got that treatment 'only' 37 weeks ago. The minute I saw it, I knew it was something for my little one, the child that adores coziness.

One of the reasons that I did make it - I hope you understand that I don't have the time to actually make all those 900 pins ;) - is that Miranda asked me to joint the Twig-Tale welcome tour. I could choose anything I wanted, and out all of that beauty, I - remember the pin!! - choose the Wild Things Hooded scarf. I recycled one of my favorite pants from a decade ago and added a beautiful fabric of the Tapestry collection, witch was generously sponsored by Art Gallery Fabrics.
The pattern itself gives you a lot of problems, aka it's really hard to choose the option you want to make first. As if three different neckstyle options aren't already enough, you can choose out of 14 animals to make - pretty insane, if you ask me! I made my little one the hooded scarf in size 5-8y with medium cat/fox ears and hidden pockets - allright, I kinda screwed them up, but hey, that's my secret power ;)
When you made it 'till this point, you probably notice that the Duth part is sooo much longer - my English just isn't that good to do the same thing, so I hope you all learn Dutch or just forgive me for the crappy summary. Thanks for visiting and do your thing with Rafflecopter - who says no to free fabric ànd 5 brilliant patterns?

a Rafflecopter giveawayStof in 2016: 27 in  - 106 uit  (16 gekocht&verwerkt - 3 gerecycleerd)  - #1in3uit


-- JA, ik kreeg dit patroon van Twig+Tale om ermee aan de slag te gaan maar zoals altijd vertel ik jullie wat ronddwaalt in mijn hoofd en werktafel, zonder dat ik daartoe 'verplicht' wordt. Dat ik er ook stof bij zou krijgen, dat wist ik op voorhand niet en vond ik -stashbustingsgewijs- zelfs eerder wat ambetant. Bij deze, ik ben een plooier, een grote plooier #schaterlach --